INSECTE A CONTROLAR: BERNAT MARBREJAT

A Catalunya (Girona any 2016) es va detectar la nova plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), la qual representa un alt risc per als nostres cultius en els quals ja s’hi han detectat danys enguany. 

Aquest insecte viu als parcs i jardins a la primavera i quan arriba l’estiu es desplaça als cultius agrícoles. A la tardor, busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern. Tot i que la seva presència pot ser molesta i crear alarma, no representa cap risc per a les persones ni els animals domèstics. 

Per tal de controlar les poblacions d’aquesta plaga, en benefici de la sanitat dels cultius, convidem als veïns i veïnes a donar a conèixer aquesta plaga i a eliminar els exemplars que detectin. 

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides. 

Us facilitem informació que ha publicat el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural sobre aquesta plaga: 

Fitxa de la plaga
Tríptic informatiu
Pòster informatiu
Guia tècnica per a la identificació de l’Halyomorpha halys