ELECCIONS GENERALS 23J

Resultats eleccions generals 2023

El PSC s’ha imposat a Corçà, amb Marc Lamuà com a candidat al Congrés per Girona. Els socialistes han obtingut el 26,9% dels vots, 18,2 punts més que el 2019. La segona posició al municipi ha estat per Junts, amb el 24,1% dels vots. ERC, tercer, amb el 21,1% dels suports.

Els resultats
Després d’aquest 23J el PP passarà a ser la força majoritària al Congrés. Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions generals i tindrà 136 diputats, 47 més que fins ara. En canvi, a Corçà la força més votada ha estat el PSC. Aquest cop, a diferència de fa quatre anys, corçanencs i corçanenques han donat la victòria als socialistes. La formació, que ha presentat Marc Lamuà com a número 1 per la circumscripció de Girona, ha sumat un 26,9% dels vots. Junts, amb Marta Madrenas com a cap de llista de la demarcació, ha acabat segon, amb el 24,1% dels vots. El tercer és ERC, amb el 21,1%. Sumar-En Comú Podem, el quart més votat al municipi, ha guanyat pes i ha aconseguit un 8,6% dels vots.

La participació
Aquesta vegada, amb la cita electoral en ple estiu, hi ha hagut una davallada significativa de la participació al municipi. Han anat a votar un 69,4% dels corçanencs i corçanenques, i això significa que la participació ha baixat 10,1 punts respecte a les generals de fa 4 anys. En aquest municipi del Baix Empordà, la participació ha estat més alta que al conjunt de Catalunya. A tot el territori ha anat a votar un 65,4% del cens i a la província de Girona ho ha fet un 62,1%. Malgrat que la participació ha baixat respecte a fa quatre anys, és més alta que en les eleccions municipals de fa dos mesos. Llavors la participació va ser 5,4 punts més baixa.

 

El 23 de juliol se celebren eleccions a les Corts Generals: Congrés i Senat. Hi poden votar tots els espanyols majors d’edat inscrits al cens electoral, tant si resideixen a l’Estat espanyol com a l’estranger.

A Catalunya, dividida en quatre circumscripcions electorals, s’escullen un total de 48 diputats i diputades, i 16 senadors i senadores:

  • Barcelona: 32 diputats i 4 senadors
  • Girona: 6 diputats i 4 senadors
  • Lleida: 4 diputats i 4 senadors
  • Tarragona: 6 diputats i 4 senadors

A les eleccions al Congrés, es vota a una formació política, i s’escull la papereta de la candidatura corresponent (de color blanc). Per contra, a les eleccions al Senat, es vota a la persona i es trien 3, 2 o 1 candidats o candidates d’entre tots els candidats i candidates de les diferents formacions polítiques que figuren en una papereta única (de color sèpia).

A Corçà, Casavells, Matajudaica i Cassà de Pelràs, com és habitual, hi haurà un col·legi electoral, serà al Centre Cívic (Avinguda Santa Cristina).

Més informació